Ontwormen en mestonderzoek

De laatste jaren is meer resistentie waargenomen tegen ontwormingsmiddelen, dit betekent dat de wormenkuur niet alle wormen dood. Om dit te voorkomen willen we alleen die dieren ontwormen die met wormen besmet zijn.

Eerst mestonderzoek, dan ontwormen!
Daarom dient u eerst mest bij ons in te leveren om te laten onderzoeken (1 mestbal is ruim voldoende). Als u een groep wilt ontwormen kunt u een mengmonster langs brengen (mest van meerdere dieren). Dit onderzoek doen we in ons lab op de praktijk.  Als er teveel wormeieren in de mest zitten, leggen wij een wormenkuur voor u klaar of sturen naar u op.

Uitzondering
Uitzondering is ontwormen in december tegen de horzellarven, deze kuur kunt u als klant zonder mestonderzoek afhalen.

Schema van mestonderzoek
Paarden tot een leeftijd van 3 jaar: tussen maart en november elke 2 maanden mest laten onderzoeken. Paarden ouder dan 3 jaar: in maart, juni en september mest onderzoeken. Drachtige merries: 2 tot 3 weken voor de geboorte van het veulen mest laten onderzoeken.

Advies op maat

De mate van wormbesmetting hangt af van grootte van de weide, wel of niet opruimen van de mest en het aantal dieren in de wei. Mogelijk is mestonderzoek minder vaak nodig, overleg dit met de dierenarts. Aan de hand van de uitslag van het mestonderzoek krijgt u advies over het meest passende ontwormingsbeleid.

foto eitje mestonderzoek

Een voorbeeld van een eitje onder de microscoop