Vaccinaties paarden

Vaccinatieschema

De meeste paarden in Nederland worden jaarlijks gevaccineerd tegen influenza en tetanus. De eerste keer (een veulen kan vanaf 6 maanden leeftijd) moet uw paard 3 keer worden gevaccineerd om voldoende antistoffen aan te maken. De eerste basisenting is een dubbele enting met 4 weken tussentijd, 6 maanden na die 2e moet er nogmaals een enting plaatsvinden. Daarna is het in Nederland slechts nodig om de enting één keer per jaar te herhalen.

Influenza

Ook wel paardengriep, wordt veroorzaakt door griepvirus wat erg op die van de mens lijkt. Het inenten tegen Influenza is verplicht als u aan wedstrijden meedoet, er wordt daar dan ook zeer regelmatig gecontroleerd.

Tetanus

Wordt ook wel “klem” genoemd en wordt veroorzaakt door de Clostridium bacterie, die overal in de bodem voorkomt. Tetanus is met name een risico als uw paard zich heeft verwond. De bacterie kan dan in de wond komen en een gifstof produceren die ervoor zorgt dat spieren verkrampen. De meeste dieren overlijden helaas aan deze ziekte, het is dan ook zeer belangrijk om te vaccineren! Eén keer per 2 jaar biedt voldoende bescherming tegen tetanus, het wordt meestal in een combinatie enting samen met influenza toegediend.

Rhinopneumonie

Dit is een andere aandoening waartegen kan worden gevaccineerd, dat wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Uitbraken met het rhinovirus komen zeer regelmatig voor in Nederland. Het virus kent 3 uitingsvormen: (ernstige) verkoudheidsverschijnselen, abortus en een vorm met zenuwverschijnselen. Klik hier voor meer info over Rhinopneumonie.

West Nile virus

Dit virus is regelmatig in het nieuws. Momenteel komt dit nog niet voor in Nederland, maar het virus komt steeds dichterbij! Het virus wordt overgedragen van vogels (via stekende insecten) naar paarden en kan zeer ernstige, dodelijke zenuwverschijnselen veroorzaken. Hier kunt u de verspreiding van het West Nile virus in Europa in de gaten houden.