Vaccinatie katten

image

Wij raden aan om uw kat, of kitten, regelmatig te laten vaccineren. Een vaccinatie, ofwel inenting, is een middel (vaak een afgezwakte vorm van de ziekteverwekker) dat het afweersysteem van het dier versterkt, maar het dier niet ziek maakt. Op deze manier is uw kat beschermd tegen met name twee vervelende ziektes, namelijk Niesziekte en Kattenziekte.

Niesziekte

Dit is een door meerdere factoren veroorzaakte aandoening. De ziekte kan veroorzaakt worden door het Calicivirus, het Herpesvirus en soms ook door de bacterie Chlamydia. De slijmvliezen van de bovenste luchtwegen worden aangetast. Vooral bij jonge kittens en katten met een slecht immuunsysteem kan de ziekte bijzonder ernstig zijn. Beide virussen kunnen levenslang bij de kat aanwezig blijven. De ziekte kan hierdoor bij onder andere stress terugkomen.
Een kat dient eens in de 3 jaar tegen Niesziekte gevaccineerd te worden, tenzij de kat naar een pension of cattery gaat. Daar ligt de besmettingsgraad vaak hoog, dus is het verstandig om in dat geval jaarlijks de vaccinatie tegen Niesziekte te herhalen (vaak is dit ook verplicht bij het pension)

Kattenziekte

Het virus dat deze ziekte veroorzaakt is erg resistent en kan ook via schoeisel overgedragen worden. De cellen van het spijsverteringsstelsel worden weggevaagd.  Zelfs drinken is dan pijnlijk en gecombineerd met het braken en de diarree zorgt dat ervoor dat de kat snel uitdroogt. Kittens die tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte worden besmet, krijgen meestal een hersenbeschadiging.
Een kat dient eens in de drie jaar tegen Kattenziekte gevaccineerd te worden.

Naar het pension/ cattery: Bordetella

Als uw kat naar een pension of cattery gaat is het vaak verplicht om uw kat te vaccineren tegen Bordetella. Bordetella Bronchiseptica is een bacterie die bij katten een luchtweginfectie kan geven. Bij een pension/ cattery is de besmettingsdruk hoger doordat er vaak veel katten bij elkaar zitten. Het Bordetella vaccin wordt toegediend door middel van een druppel in de neus.

Naar het buitenland: Hondsdolheid

Ook katten moeten gevaccineerd worden tegen hondsdolheid als ze de grens over gaan. De regels hiervoor kunnen per land  verschillen.  De assistente kan u hier meer informatie over geven.