De paardentandarts

Dierenarts Femke Hoogervorst is paardentandarts en geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Gebitsverzorging bij het Paard (NVVGP).

Het feit dat uw paardentandarts ook dierenarts is, kent vele voordelen. De dierenarts is bevoegd en kundig om uw paard veilig te sederen en verdoven. Daarnaast kunt u de jaarlijkse gebitscontrole combineren met een vaccinatie of gezondheidscheck.

image

Behandeling

Dierenarts Femke Hoogervorst is een zeer ervaren paardentandarts. Goed uitgerust met hoogwaardig grotendeels electrisch aangedreven instrumentarium doet Femke tevens tweede lijns ingrepen. Voor behandeling van meerdere paarden op maneges en grotere stallen komt ze samen met paardentandarts Iris Pinkster.

Afwijkingen aan het paardengebit kunnen veel rijtechnische- en eetproblemen geven. Ook aandoeningen als vermageren, koliek, diarree of slokdarmverstopping kunnen veroorzaakt worden door een slecht gebit. Het advies is om eens per jaar een gebitscontrole te laten uitvoeren. Het gebeurt zeer vaak dat de tanden onregelmatig afslijten, waardoor haken worden gevormd op de buitenkant van de bovenste kiezen, de binnenkant van de onderste kiezen en op het kauwoppervlak van de kiezen. Haken kunnen vervelende verwondingen veroorzaken aan het mondslijmvlies en de tong. Bovendien belemmeren ze de normale beweging van de kaken.

Bij jonge paarden kunnen doppen (resten van melkkiezen die te lang bovenop de blijvende kiezen blijven zitten) voor irritaties zorgen. Wolfstanden geven soms problemen met het bit, waardoor het noodzakelijk is om ze te verwijderen.