Honden

Waarom vaccineren?
Wij raden aan om uw pup en volwassen hond regelmatig te vaccineren. Een vaccinatie, ofwel inenting, is een middel (vaak een afgezwakte vorm van de ziekteverwekker) dat het afweersysteem van het dier versterkt, maar het dier niet ziek maakt. Op die manier is uw hond beschermd tegen deze ziekte. Dit kan in de toekomst een hoop narigheid voorkomen.

Entschema
Hieronder ziet u wanneer uw hond naar de dierenarts moet voor een vaccinatie, wilt u uw hond goed beschermd houden.
leeftijd: 6 weken; 9 weken; 12 weken; 1 jaar; jaarlijks

Daarnaast heeft u nog enkele vaccinaties nodig wanneer uw hond op vakantie of naar een pension gaat.
Bij een pension gaat het om Kennelhoest en bij vakantie in het buitenland om Hondsdolheid/Rabies. De eisen hiervoor zijn per land verschillend.

De ziektes waartegen gevaccineerd wordt.
Hieronder leest u meer over de ziekten waartegen de hond gevaccineerd wordt en wanneer deze vaccinaties gegeven worden.

Hondenziekte of Distemper
Vooral jonge honden zijn gevoelig. Het is een virus dat onder andere de slijmlagen van de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel aantast.
Besmettelijke leverziekte of Hepatitis
Dit virus kan verschillende orgaansystemen aantasten maar het belangrijkste is de schade die aan de lever veroorzaakt wordt.
De hond dient één keer in de drie jaar tegen Hepatitis gevaccineerd te worden.

Parvo
Dit virus is zeer resistent en is algemeen verspreid in de hondenpopulatie. Hoe jonger de hond, hoe erger de ziekte verloopt.
Tegen Parvo dient de hond één keer in de drie jaar gevaccineerd te worden.

Ziekte van Weil of Leptospirose
Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die overgedragen wordt via urine. Vooral ratten scheiden de bacterie uit, en besmetting treedt vaak op bij contact met grachten,sloten, meertjes en regenplassen. De bacterie veroorzaakt schade aan met name de lever en de nieren, en honden kunnen er erg ziek van worden. De ziekte van Weil is ook overdraagbaar naar de mens toe (zoonose).
Vaccineren tegen Leptospirose dient jaarlijks te gebeuren.

Kennelhoest
Kennelhoest komt veel voor in de hondenpopulatie en wordt erg makkelijk van hond op hond overgedragen. Met name in kennels, pensions en asiels kan dit problemen veroorzaken. Vooral bij jonge honden, of honden met een verminderd immuunsysteem, zal de ziekte symptomen geven.

De aandoening wordt veroorzaakt door een virus (Para-influenza) en een bacterie (Bordetella). In de meeste standaard vaccinaties zit een entstof tegen het virus, wat voldoende kan zijn. Echter, als uw hond naar het pension gaat, wordt daar vaak ook gevraagd om de hond extra te laten vaccineren tegen de bovengenoemde bacterie; het gaat dan om de feitelijke Kennelhoest vaccinatie.
De Kennelhoest vaccinatie dient jaarlijks herhaald te worden.

Hondsdolheid, of Rabiës
Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door contact met speeksel van een besmet dier. Ook mensen kunnen zo besmet worden en de ziekte heeft altijd een dodelijke afloop. In Nederland komt dit virus niet voor, maar in de ons omringende landen wel, vooral vleermuizen en vossen zijn besmet. Daarom is het verplicht om uw dier hiertegen te laten vaccineren wanneer u de grens over gaat. Per land verschillen de vaccinatieregels, met name in Engeland en Scandinavie is men erg strikt en vergt het voorbereiding. Vraag daarom tijdig advies aan uw dierenarts.
Een vaccinatie tegen Rabiës is drie jaar geldig, daarna moet de hond opnieuw gevaccineerd worden.